Egy idézet margójára

Flippermúzeum

Szeretnénk megosztani egy vallomást. Amikor a "Flipper Paradicsom" idézetnek helyet kerestünk az új honlapunkon, volt egy kis házon belüli disputa.

Merthogy nem hangzik-e például túl nagyképűen, ha ezt így - "flipper paradicsom" - ideírjuk a honlapra? De hát nem mi mondjuk ezt magunkról, hanem nemzetközi médiumok. És majd hangsúlyozzuk, hogy ez egy idézet. Jó, de akkor hol legyen? A nyitóképben? Az azért talán túlzás. És ha meg sem említjük? Az meg üzleti szempontból bénaság. Nem keltünk-e viszont túl nagy várakozásokat ezzel a szóval - "paradicsom"? De hát megint, nem mi mondtuk, hanem a BBC, a Frankfurter Allgemeine Zeitung, vagy épp a Business Insider. Sőt, a kifejezés időről időre visszaköszön a Tripadvisor értékelésinkben is.

Végül, hogy ne tűnjünk se elbizakodottnak, se túl szégyenlősnek, idefűztük hát hozzá ezt a pár soros magyarázatot. Igen, kicsit olyanok nekünk ezek nagy média főcímek, mint a séfeknek a Michelin vagy egyéb csillagok. Az első érzés az örömé és a megtiszteltetésé, aztán jön az ezzel járó felelősség felismerése: hogy mindez egy ígéret is, amit aztán újra meg újra meg kell majd tartanunk. (Biztosak vagyunk benne, nincs olyan szakács, aki ne szeretné legalább egy-egy napra levenni a csillagot, kuktasapkát, egyebeket az étterem ajtajáról.)

Összességében persze hihetetlenül hálásak vagyunk ezekért a pozitív visszajelzésekért. Úgy érezzük, Budapestnek is szólnak ezek a címek, ezek az elismerések, ezért a városunk felé is felelősségünk van abban, hogy megfeleljünk a látogatói elvárásoknak. Részesedünk a fővárosi konjunktúrából, globális turisztikai reneszánszából, a város méhében növekszünk, tőle elválaszthatatlanul: szeretnénk hát valamit vissza is adni neki. És ez időről időre sikerül is: így érzünk, amikor Londonból vagy Párizsból érkező látogatóinkról kiderül, kifejezetten a múzeum miatt érkeztek Pestre. Vagy éppen amikor ilyen, róluk szóló bejegyzések, főcímek gazdagítják a keresőkben a Budapesthez kapcsolódó találatok listáját.

Ilyenkor egy idő után megnyugszunk, és egyszerűen csak örülünk annak, ha valaki "flipper paradicsomnak" titulál bennünket...